تبلیغات
مهندسی بهداشت محیط یزد - چرا نباید مواد غذایی تاریخ گذشته مصرف کنیم؟..
تاریخ : دوشنبه 1393/11/13 | 08:39 قبل از ظهر | نویسنده : مهدی ملکی سورکی
مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت غذایی بر اثر خوردن غذاهای حاوی میکروب ها نظیر باکتری ها یا توکسین ها که مواد سمی هستند، ایجاد می شود. از آنجا که باکتری ها در اطراف ما وجود دارند، بنابراین مسمومیت های غذایی خفیف نیز امری متداول است. شما ممکن است مسمومیت غذایی خفیفی به همراه اسهال و معده درد داشته باشید، اما پدر و مادرتان فقط آن را یک میکروب یا ویروس معده می نامند.

مصرف مواد غذایی بدون توجه به بهداشت و تاریخ مصرف بدون شک عوارضی را به دنبال خواهد داشت که مسمومیت یکی از رایج ترین آنهاست.

 مسمومیت غذایی می تواند به اشکال مختلف ظاهر شود. در چند سال گذشته مواردی از

شیوع وحشتناک و مرگبار مسمومیت های غذایی در برخی کشورها از جمله آمریکا مشاهده شده و اغلب این موارد ناشی از آلودگی موادغذایی با باکتری «سالمونلا» بوده که معمولا بر اثر خوب تمیز نکردن موادغذایی بروز می کند. برخی از این موارد شیوع مسمومیت های غذایی نیز از باکتری ایکولی ناشی شده که بر اثر مصرف فرآورده های حیوانی خام یا با طبخ ناقص بروز می کنند. یکی دیگر از عوامل اصلی مسمومیت غذایی باکتری «لیستریا» است که سبب ابتلا به هپاتیت A و سقط جنین می شود.

غذاهای حیوانی، مواد غذایی خام و سبزیجات نَشسته همگی محتوی میکروب هایی هستند که باعث مسمومیت غذایی می شوند. احتمالاً بیشترین منبع این میکروب ها، غذاهای حیوانی نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر و غذاهای دریایی (نظیر میگو) می باشد. برای جلوگیری از مسمومیت غذایی، افراد باید غذاها را به طرز صحیحی تهیه کرده، بپزند و نگهداری کنند.

آیا من مسمومیت غذایی دارم؟

اگر شخصی دچار مسمومیت غذایی شده باشد، احتمالاً:

معده درد دارد (که دل آشوبه نامیده می شود)

گرفتگی عضلانی معده دارد.

اسهال دارد که ممکن است در آن خون نیز باشد.

تب دارد.

اغلب علایم مسمومیت غذایی در عرض چند ساعت بعد از خوردن غذای نامناسب آشکار می شود. در بعضی مواقع فرد ممکن است تا چند روز هیچ گونه احساس بیماری نداشته باشد. در مسمومیت های خفیف، احساس بیماری فرد چندان طول نمی کشد و خیلی زود دوباره بهبودی خود را به دست می آورد. بعضی مواقع تشخیص مسمومیت غذایی مشکل است؛ در این گونه موارد شما باید ببینید چه کس دیگری همان بیماری را گرفته است؟ آیا آنها همان چیزی را که شما خورده اید، خورده اند؟ اگر فقط افرادی که از یک غذای خاص خورده اند، بیمار شده اند، پس می توان نتیجه گرفت که مشکل اصلی همان مسمومیت غذایی است.

آیا جزو آن دسته افراد هستید که تاریخ مصرف را یک بازی تجاری می دانند و هیچ اهمیتی به آن نمی دهند؟ آیا جرات می کنید تخم مرغ را بعد از تاریخ مصرفش میل کنید؟ در مورد مرغ و گوشت چرخ کرده چطور؟ آیا به خاطر پولی که بابت خرید آن ها داده اید چشم تان را بر تاریخ انقضای آن بسته و با یک فوت آن ها را روانه ی معده تان می کنید؟ حقیقتا چنین ریسکی را انجام می‌دهید؟ شاید در خصوص برخی از خوراکی ها و مواد غذایی حساسیت زیادی در خصوص تاریخ مصرف وجود نداشته باشد و حتی بشود تا چند روز بعد از انقضا از آن ها استفاده کرد اما این مسئله در خصوص برخی دیگر مانند گوشت خام و تخم مرغ و برخی مواد غذایی دیگر صدق نمی کند. چون احتمال شکل گیری باکتری ها و مسمومیت غذایی جدی است. در این مطلب چند ماده ی غذایی که نباید بعد از تاریخ مصرفشان مورد استفاده قرار بگیرند را عنوان می کنیم. به امید اینکه خودتان را در معرض خطر قرار ندهید.

تخم مرغ

جای تعجب ندارد که بیشتر مشکلات مربوط به مسمومیت های غذایی مربوط به وجود تخم مرغ در ترکیب آن غذا باشد.

توجه داشته باشید مصرف تخم مرغ به خصوص خام آن حتی چند روز بعد از تاریخ انقضا نیز دردسرساز می شود و امکان دارد حتی شما را روانه ی مطب پزشک یا بیمارستان کند. بهتر است بیشتر حواستان به بچه ها باشد و از مصرف تخم مرغ بعد از تاریخ مصرف آن خودداری کنید.

سوسیس و کالباس و رفقا

حرف و حدیث های زیادی در خصوص وجود E.coli باکتری و باکتری لیستریا در سوسیس و کالباس و کلا گوشت‌های فراوری شده وجود دارد. این باکتری ها قبل از بسته بندی کردن در گوشت‌ها رخنه کرده و تکثیر می شوند و حتی در گوشت‌های سرد(کالباس) که از سوپر مارکت محله تان می خرید و مصرف می کنید وجود دارند. به عقیده ی متخصصان فرانسوی تا حد امکان از مصرف این فراورده ها خودداری کنید و هرگز آن ها را بعد از تاریخ انقضا مصرف نکنید. در حالت کلی سوسیس و کالباس و غیره باید در عرض یک هفته بعد از خرید مصرف شوند.

سالادهای آماده

سالادهای آماده حاوی اسفناج، سبزیجات برگ دار، کلم و غیره نباید بعد از تاریخ مصرفشان مصرف شوند. چون طریقه ی نگهداری آن ها به درستی انجام نمی شود. اگر برگ‌های پلاسیده و لزج و چسبناک این سبزیجات حالتان را به هم نمی زند به باکتری ها و ترکیبات بیماری زایی فکر کنید که داخل آن ها و داخل ساندویج تان وارد می شوند. به طور کلی بهتر است از خریداری سالاد سبزیجات آماده خودداری کنید. خودتان سبزیجات تازه را به دقت شسته و سالاد را تهیه و خیلی زود نیز مصرف کنید.

جوانه ها

خوشبختانه مصرف جوانه ها در بین مردم رواج خوبی دارد. اما توصیه می کنیم جوانه ها را تازه به تازه مصرف کنید و بعد از سپری شدن تاریخ انقضا لب به آن ها نزنید. به خاطر اینکه امکان دارد خراب شده باشند که در این صورت باکتری‌ها با سرعت زیادی در آن ها رشد و تکثیر می شوند به خصوص اگر فراموش کرده باشید آن ها را داخل یخچال قرار دهید.

میگو

غذاهای دریایی خام یا حتی یخ زده به راحتی(حتی از زمان صید شدن) در معرض آلودگی به انواع میکروب ها هستند. بنابراین بهتر است در زمان خرید و مصرف این مواد غذایی و بخصوص میگو به تاریخ مصرف آن توجه داشته باشید و از مصرف میگوهای تاریخ گذشته حتی به مدت چند روز خودداری کنید.

گوشت چرخ کرده

باکتری E.coli در روده ی گاو باقی می ماند. البته این باکتری در روده ی انسان نیز وجود دارد و فقط گونه های خاصی از آن بیماری زا و آسیب رسان هستند. اگر در مراحل مختلف آماده سازی گوشت بهداشتی عمل نشود و یا تاریخ مصرف آن گذشته باشد این باکتری می تواند باعث مسمومیت و بیماری انسان شود. در نتیجه توصیه می کنیم قبل از مصرف گوشت چرخ کرده تاریخ مصرف آن را به درستی بررسی کنید. گوشت را به خوبی و کامل بپزید تا از مسمومیت غذایی دور باشید. از خرید و مصرف گوشت های تاریخ گذشته جدا خودداری کنید.

توت ها

تشخیص دادن توت فرنگی، تمشک و شاه توت تازه از توت های گندیده و خراب کار چندان سختی نیست. توت های تاریخ گذشته شکل و فرم زیبای خود را از دست می دهند و به سرعت خراب می شوند. روی این توت ها یک مایع لزج و چسبناکی شکل می گیرد که می تواند منبع باکتری باشد. در نتیجه از خوردن توت های لهیده و خراب و تاریخ گذشته اکیدا خودداری کنید.

پنیرهای نرم

اگر اهل مصرف انواع پنیرهای مختلف هستید نیز باید با دقت عمل کنید. مصرف پنیرهای سفتی مانند چدار مشکل ساز نخواهد شد. می توانید قسمت کپک زده ی پنیر را جدا و قسمت های تازه و تمیز آن را مصرف کنید. اما در خصوص پنیرهای نرم اینگونه نیست. پنیرهای نرم به خصوص پنیرهای فرانسوی مانند پنیر بری خیلی زود طعمه ی باکتری لستریا می شوند. در نتیجه باید از مصرف آن ها بعد از تاریخ انقضا خودداری شود.

مرغ

بدون شک خودتان یا اطرافیان تان تجربه مسمویت ناشی از مصرف مرغ خراب یا نپخته را داشته اید. موقع خرید مرغ حتما به تاریخ مصرف آن دقت کرده و از خرید مرغ های تاریخ گذشته خودداری کنید. اگر می خواهید مرغ را فریز کنید نیز حتما باید قبل از انقضای تاریخ مصرف باشد. فرقی نمی کند مرغ تازه باشد یا یخ زده. حتما آن را به طور کامل بپزید و خیلی زود مصرف کنید تا امکان مسمومیت گوشت آن به باکتری E.coli به حداقل برسد. در غیر این صورت یک مسمومیت غذایی در انتظارتان خواهد بود.

سبزی‌های بسته‌بندی و خردشده: این مواد بعد از تاریخ انقضا مکان مناسبی برای رشد باکتری‌های عفونت‌زا هستند.

گوشت بسته‌بندی شده: با به پایان رسیدن تاریخ مصرف گوشت باکتری لیستریا در آن رشد کرده هر چند این ماده غذایی در یخچال نگهداری شود. اگر رنگ گوشت تغییر کرد یا بوی نامطبوعی داشت هرگز آن را مصرف نکنید.

شیرخام: اگرچه این روزها زیاد شیرخام در بازار وجود ندارد و بیشتر افراد حاضر در روستاها و دامداری ها به شیرخام دسترسی دارند اما به شدت توصیه می شود اگر کسی هم به شما شیرخام تعارف کرد از نوشیدن آن اجتناب کنید زیرا شیرخام، پاستوریزه نیست و نوشیدن آن خطرات مشابه خوردن گوشت خام به همراه دارد. دوری از خطر مسمومیت شیر خیلی راحت است، پس فقط شیر پاستوریزه خریداری کنید.