تبلیغات
مهندسی بهداشت محیط یزد - سفرهای تابستانی و رعایت نکات بهداشت محیطی
تاریخ : چهارشنبه 1395/03/26 | 10:55 قبل از ظهر | نویسنده : مهدی ملکی سورکی

فصل تابستان زمان مناسب سفر برای اغلب ما ایرانیان است ولی در مسافرت به علت استراحت كم، خستگی راه، تغییر شرایط آب و هوایی و تهیه آب و مواد غذایی از منابع گوناگون در شهرها و روستاهای مختلف مسیر سفر، كاهش مقاومت بدن را به همراه دارد و از طرفی مسافر بیش از سایر مواقع در معرض بیماریها قرار می گیرد و عوامل خطر آفرین بیش از همیشه او را احاطه می كنند. لذا رعایت ضوابط و نكات ایمنی و بهداشتی ضرورت بیشتری می یابد و با حساسیت مضاعف باید مورد توجه قرار گیرد ، عمده مسائلی را كه در سفر بایستی بدان توجه نمود می توان به شرح زیر خلاصه كرد:

1 در سفر آب آشامیدنی خود را از منابع مطمئن و لوله کشی شهری تهیه نمایید و به كودكان خود بیاموزید كه آب برخی از شیرهای آب پاركها و معابر عمومی، ممكن است غیر آشامیدنی باشد تا حد امکان برای شرب از آب بسته بندی شده استفاده شود.

2 - مواد غذایی مورد نیاز خود را از فروشگاههای معتبر تهیه و قبل از خرید مواد غذایی بسته بندی شده، از درج شماره پروانه ساخت و سپری نشدن تاریخ انقضای مصرف آن اطمینان حاصل كنید. از خرید مواد غذایی از فروشندگان دوره گرد مخصوصا ساندویچ، بستنی، فالوده و آبمیوه جدا بپرهیزید.

3 - از خرید كنسرو و كمپوت متورم، زنگ زده یا ضربه خورده و پنیر تازه محلی خودداری نمایید. كنسرو را قبل از بازكردن درب آن به مدت 20 دقیقه در آب جوش قرار دهید. توجه داشته باشید آلودگی كنسرو به سم كشنده و مرگ آور بوتولیسم هیچ گونه علامتی (مانند بادكردگی قوطی) ندارد و فقط با حرارت می توان آن را خنثی نمود. از مصرف مواد غذایی سرخ کرده، سنگین و پرحجم هم خودداری کنید.

4 - بعضی ها ترجیح می دهند برای تغذیه در سفر، غذا را از محل زندگی شان ببرند که در این صورت این غذاها نباید از غذاهای حساس و فاسدشدنی مثل گوشت خام، تخم مرغ خام و فرآورده های لبنی باشند و اگر اصرار دارید آنها را حمل کنید باید از یخدان استفاده کنید . از مصرف باقیمانده مواد غذایی پاستوریزه كه پس از باز شدن درب ظرف، در خارج از یخچال نگهداری شده خودداری نمایید.

5 - آجیل و خشكبار مورد نیاز را حتی الامكان به صورت بسته بندی تهیه كنید. از خرید خشكبار و آجیل كه آثار آفت زدگی، رطوبت و كهنگی در آنها دیده می شود پرهیز كنید و در صورت نیاز به گوشت تازه، حتما آن را از فروشگاههای معتبر و گوشت دارای مهر نظارت دامپزشكی تهیه نمایید.

6 - سالمسازی سبزیجات، قبل از مصرف، در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی و انگلی روده ای موثر است. سالمسازی سبزیجات در چهار مرحله پاكسازی، انگل زدایی، گندزدایی و شستشو انجام می شود و حتی الامكان از مصرف سالاد و سبزیجات در رستورانها خودداری كنید.

7 - میوه جاتی را كه خریداری می كنید، با آب تمیز و بهداشتی، یكی یكی و به دقت بشویید. ریختن میوه ها در داخل لگن دستشویی اماكن، می تواند بر آلودگی سطح آن بیافزاید همچنین برای شستن ظروف و البسه حتما از آب سالم استفاده نمایید چراکه شستشو در آب جوی و رودخانه ممکن است خطر آلودگی بیشتر را به دنبال داشته باشد.

8 - ظروف و وسایل پخت و پز را در داخل كیسه های نایلون تمیز نگهداری كنید تا در مدت سفر آلوده نشوند و هنگام مسافرت با اتوبوس حتما از لیوان شخصی استفاده نمایید یا از راننده لیوان یكبار مصرف نو بخواهید. راننده موظف به تامین درخواست شما است  و ظروف یكبار مصرف را كه در اماكنی مانند رستوران، آبمیوه فروشی یا اتوبوس در اختیار شما گذاشته می شود پس از استفاده خرد كرده در سطل زباله بیاندازید تا امكان استفاده مجدد از آنها میسر نشود.

9 برای حفظ محیط زیست و احترام به حقوق دیگران از ریختن زباله در اماكن و معابر عمومی جدا خودداری نمایید. زباله های خود را در طول سفر، در كیسه های نایلون نگهداری و در اولین سطل زباله شهری بریزید.

10 در سفر وسایل شخصی به همراه داشته باشید ( از جمله آفتابگیر، ضدآفتاب، لباسهای راحتی، مسواک و...) و در طول سفر از آنها استفاده نمایید و جهت پیشگیری از بیماریهای پوستی، هنگام اقامت در هتل، حتی الامكان از ملافه و وسایل شخصی استفاده نمایید. همچنین در مسافرت بهتر است قاشق، چنگال، كارد و لیوان شخصی خود را همراه داشته باشیم. ضمناً همراه داشتن دستمال كاغذی مرطوب با مواد ضد عفونی كننده برای تمیزكردن قاشق و چنگال توصیه می‌شود.
11 - رعایت بهداشت فردی در سفر بسیار مهم است و همواره در مسافرت، صابون به همراه داشته باشید و پس از توالت رفتن، دستهای خود را با آب و صابون بشویید. قبل از تشرف به اماكن زیارتی، پاها را شسته و از جوراب نخی تمیز استفاده كنید.

12 - سیگار كشیدن در مراكز زیارتی، اماكن عمومی و وسایل نقلیه همگانی، تجاوز به حقوق عمومی جامعه محسوب می شود و از نظر قانونی نیز ممنوع است. از این عمل غیر اخلاقی جدا خودداری كنید و از حضور در اماکنی که قلیان عرضه می گردد نیز جهت حفظ سلامتی خود و خانواده خود جدا پرهیز کنید.

13 - مطالعه در داخل وسیله نقلیه در حال حركت، موجب خستگی چشم و وارد شده آسیب جدی به آن می شود.

14 در سفر با وسیله شخصی ، توقف مكرر در مسیر راه برای استراحت و رفع خستگی، توان رانندگی و آمادگی راننده جهت مقابله با خطرات احتمالی را افزایش می دهد.
15 - استفاده از غذاهای ناسالم و فاسد شده اصلی ترین علت مسمومیت در سفر است..شما همیشه نمی توانید غذاهای مسموم را از طریق بو و مزه ناخوشایندشان تشخیص دهید و در برخی موارد این غذاها بو یا مزه بدی ندارند اما ممکن است باعث ۲۴ ساعت مسمومیت و در مواردی حتی مرگ مصرف کننده شوند. به همین دلیل، غذاهایی که بیش از ۳ روز در یخچال باقی مانده اند و غذاهای پخته شده ای که بیش از ۲ ساعت در هوای معتدل یا بیش از یک ساعت در هوای گرم باقی مانده اند را مصرف نکنید.
16 - مسافران باید از خرید یخ های قالبی در طول سفر خودداری کنند، چراکه منبع آبی تولید این یخ ها مشخص نیست و ممکن است این یخ ها از آب های ناسالم تهیه شده باشند که آلوده به انگل هایی است که ممکن است اسهال به همراه داشته باشد.
17 - وسایل ایمنی نظیر (جعبه کمکهای اولیه و کپسول آتش نشانی )در وسایل نقلیه شخصی داشته باشید و قبل از سفر وسیله نقلیه خود را کاملا کنترل نمایید و همچنین در حمل و نگهداری وسایل آتشزا و گازسوز مانند كپسول پیك نیك نکات ایمنی را رعایت نمایید.

 در صورت مشاهده هر گونه تخلف بهداشتی مراتب را به سامانه 190  اطلاع دهید.




طبقه بندی: بهداشت،